Vděčnost

neděle 10. ledna 2021





 „V každém okamžiku našeho života bychom měli být tak vděční, jak jen je to vůbec možné.“ —  Seneca


Jste ve svém životě vděční?


Spousta z Vás jistě odpoví, že ano. 


Ale jste opravdu vděční? 

Co vlastně skutečně znamená být vděčný?


Víte, před pár měsíci bych nad tím takto možná nepřemýšlela. Jsem přece vděčná - poděkuji, když pro mě někdo něco udělá...za dárek, za pomoc...atd., ale o tom vděčnost přeci jen úplně není.

Je to způsob myšlení, který nám může zlepšit náš život. Namísto toho, abychom se soustředili na negativní věci - na to, co nemáme, ztratili jsme,...a namísto věčného stěžování si, se tak více zaměříme na pozitivní přístup- vnímáme pozitiva a jsme vděční za to, co jsme díky i něčemu špatnému získali, co máme a co nám zbylo. Za každý den plný příležitostí a možností. Vděčnost nám dá sílu i v těch nejhorších chvílích našeho života. 


Vděčnost v nás roztáčí spirálu úspěchu, radosti a štěstí. Cokoliv se stane, je správně – je to totiž příležitost k růstu. To je pak veliké osvobození přinášející sebepřijetí, mír v mysli i srdci. Ačkoliv ne vždy to je snadné nebo možné.


Je to celé jen zákon přitažlivosti - budeme-li myslet na to, co nemáme a nemůžeme mít, ztratíme postupně vše. Naopak budeme-li se soustředit na to, co máme, co můžeme získat, přitáhneme si svým přístupem toho pozitivního  do našeho života mnohem více. 

Vděčnost nám dá úplně jiný pohled na svět a náš život. Je okolo nás tolik věcí, za které můžeme být vděční. A vděční můžeme být i za maličkosti.

Třeba zrovna teď - čtete tento článek, takže je tu hned několik věcí, za které můžete být vděční- Za zrak, že umíte číst,  že máte přístup k internetu...

Tím, že budete vděční, se změní vše. Je to vlastně stupeň seberozvoje, základ na kterém můžeme začít stavět. 

A jak začít být skutečně vděční?

 Mám tu pro Vás výzvu, či takový menší tip. Je jednoduchý a pokud vydržíte alespoň 30 dní, sami poznáte sílu vděčnosti. 

Chtete do toho jít? Tak tady to je:

,,Deník vděčnosti"



Zkuste si každý večer před spaním/ či ráno zapisovat do sešitu/ deníku alespoň 3 věci, za které ten den cítíte vděčnost. Může to být cokoliv, ale musíte to opravdu tak cítit. 

Zde Vám pro inspiraci vložím odkaz na mnou vytvořenou šablonu tzv. Deník vděčnosti , který si můžete vytisknout a zapisovat si do něj den po dni, po dobu alespoň 30ti dní vše, za co jste ten den vděční. Zapisovat si do něj můžete i cíle, kterých ten den chcete dosáhnout a prostor se najde i pro citát či affirmace. 



Zpočátku možná nebudete vědět, co psát.  

Ale pokud vydržíte, časem zjistíte, že toho je spoustu. A že najednou nejste tak negativní, protože ve všem vidíte nejdříve to pozitivní. 

Jednoduše jste změnili Vaše nastavení mysli, které bylo nakonfigurováno na vnímání chyb a nedostatků.(o tom článek příště 😊 )


Za co jste dnes vděční?

Líbil se vám článek?

Jak se Vám líbí nový design blogu?

Napište mi to do komentáře ✍.


PS: Budu ráda, pokud článek budete i sdílet a dostanete tak vděčnost mezi více lidí.


A pokud jste dočetli až sem, děkuji.

Vaše Týna 🖤

4 komentáře

  1. Design blogu je fakt super. Jinak článek je naprosto fantastický, k zamyšlení a můžu sama za sebe říct, že vděčná se snažím být, za malé i velké věci :)

    OdpovědětVymazat
  2. To já si už nějakou dobu před spaním říkám pozitiva, která se mi během dne udála. Ze začátku to byla bída. Měla jsem depku z toho, že jediné pozitivum dne byl oběd a že mě nic většího nečeká. Pak mi došlo že to není zase tak špatné pozitivum, a že když se budu snažit, najdu více takových věcí.
    Nedávno jsem to dokonce dopracovala tak daleko, že jsem hledala 20 pozitivních věcí roku 2020. Dalo to práci ale přece jen člověk něco našel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. Také s tím dost bojuji.A někdy je to hledání pozitiv také bída. Teď se snažím každý den alespoň za něco pochválit a to je snad ještě těžší. Každopádně už jen ta snaha se změnit stojí za pochvalu.😊

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář❤️